Collectief geheugen eeuwen oude wijsheid

7 augustus 2022

Navigatie instrument met een zelf lerend vermogen. 

Collectief geheugen eeuwen oude wijsheid, een navigatie instrument met een zeer groot zelf lerend vermogen. Beschikbaar vanuit een parallelle wereld, een wereld welke onlosmakelijk met de onze verbonden is

 

Wij leven vanuit dit Collectief geheugen, Zo is het, Zo was het, en Zo zal het altijd zijn. Nu – Eens – en voor Altijd. Het is onmogelijk om dit niet te doen. Het is ons boek van Knowledge and Wishdom

 

Ons collectief geheugen bevat eeuwen oude wijsheid en kennis, iets waar wij dagelijks bewust en of onbewust gebruik van maken. Maakt onze dagelijkse bezigheden, doenerijen, drijfveren, emoties, gevoelens, en zelfs onze dromen dragelijk of ondragelijk. Het maakt ons creatief en vindingrijk, draagt bij aan oplossingsgericht werken “wat werkt er voor je en geeft je energie of wat werkt er tegen je en kost je energie” Het collectief geheugen werkt zowel voor ons, als tegen ons. Het is ons bewuste zijn archief. Onze voorouders maken hier deel vanuit, en gebruikte het in hun tijd al op elk mogelijke manier en op hun eigen wijzen, en wij zelf maken er hier nu op dit moment ook gebruik van al ben jij je er nog niet bewust van,  en zijn hier ook nu op dit moment al een onderdeel van. Wij allen zijn archivaris van deze menselijke rijkdom en geschiedenis, met als grondslag Emotie en Gevoel. Emoties en Gevoelens zijn de basis van ons bestaan, sturen ons in elke mogelijke manier en in beslissingen die wij nemen. Oefenen invloed uit op ons dagelijkse leven en de omstandigheden waarin wij ons bevinden of begeven. Door er handig gebruik van te maken kan het zelfs een systeem instand houden, veranderen of ondermijnen.


Wij allen leven vanuit dit Collectief geheugen Nu - Eens - en Voor Altijd. Niemand uitgezonderd, je kunt onmogelijk een uitzondering zijn in deze wetmatigheid van het universum. 

                                                                 

Het is het collectief geheugen waar wij allemaal samen gebruik van maken, aan bijdragen, en zorg voor dragen. Wij zijn de zogenoemde “Caretakers” van deze immateriële rijkdom. Een taak die door hen die weet hebben van deze kennis en de invloed die dit heeft op ons dagelijks bestaan en het universum, zeer serieuze wordt genomen. Wees u daarom bewust van uw gedachten, uw aandachtspunten, uw handelswijzen, en het geen dat u uitdraagt of aanhangt. Immers het zaad van het verleden draagt in het heden zorg voor vruchtbaarheid van de toekomst. Zowel voor ons zelf, onze nakomelingen en onze medemensen.


Helaas wordt ons collectief geheugen veelal in stand gehouden door angst. Angst ?? Ja angst, een angst om macht te verliezen, angst om nieuwsgierig te zijn, te vernieuwen, anders te denken, te doen, of anders te zijn dan een aan ons bekende groep of omgeving. Angst om veranderingen te onderzoeken, of toe te laten, en vooral de angst om daadwerkelijk jezelf te kunnen zijn. Jezelf te laten zien, jezelf uit te spreken, jou ziens en denkwijze te delen met jouw omgeving. Maar vooral de angst om veranderingen toe te laten, en deze te gebruiken. 


Note; helaas maar al te vaak een waarheid. Onder druk, of invloed van onze omgeving zijn wij soms het zicht op wie wij werkelijk zelf zijn  echt even uit het oog verloren. Soms omdat iemand anders, of onze omgeving beter denkt te weten wat goed voor ons is of goed voor ons was. Dit accepteren wij lijkt het wel makkelijker dan wie en wat wij zelf zijn. Waarom is de waarheid om wie je bent toch zo moeilijk te accepteren?

 

Het collectief geheugen is een groot energierijk bewustzijnsveld. Dit energierijke bewustzijnsveld is een grote kleurrijke wolk die om ons heen hangt, en waar wij ons midden in bevinden. Hier wordt elke Gedachte – elke Daad  en elke Actie van ons als mens, en mensheid wereldwijd  bewaard en opgeslagen. Deze informatie die hierin word bewaard is voor een ieder van ons op elk willekeurig moment beschikbaar, voor handen, te gebruiken, in- en of aan te vullen. Het is de Kroniek van de mensheid (opsomming van voornaamste gebeurtenissen geordend naar volgorde van tijd) een naslagwerk vol met Kennis en Wijsheid die wij op elk willekeurig moment kunt open, nazien, en tot onze beschikking is. Om te gebruiken voor raadgeving, inzichten, inspiratie en groei van ons bewuste zijn.


Het enige dat nodig is, is kennis hebben van het bestaan van deze informatie om er toegang toe te verkrijgen. Het is voor een ieder van ons mogelijk om hier toegang toe te verkrijgen, het is beschikbaar en te gebruiken op elke willekeurig moment van ons leven


Het bevat elke zienswijzen, elke gedachten, elke tot dan toe aangenomen waarheid, elke Emotie, elke Gevoel dat er ooit is geweest, zal zijn. Elke verandering die is ingezet door hen die anders durfde te denken, te doen, anders durfde zijn dan op dat moment algemeen geaccepteerd of gewaardeerd werd. Het bevat andere waarheden, andere waarden, andere normen, dan de bij ons geldende voor het moment in de geschiedenis en het NU. Het collectief geheugen is zodoende te beschouwen als lering en leermoment voor jezelf en om verbroedering te bevorderen. Het collectief geheugen is zodoende afhankelijk van Tijd – Plaats – en Omstandigheden te gebruiken.  Sommige grote denkers en Visie-Wijszers zijn doordat zij gebruik maakte van het collectief geheugen in hun tijd onbegrepen geweest, en gebleven. Juist hierdoor en hiervoor werden zij vervolgt, verbannen, verkettert, of voor gek verklaart in hun tijd o.a. Jeshua Jezus en Maria Magdalena. Anderen zijn instaat geweest om er grote veranderingen mee te kunnen bewerkstellen o.a. Einstein en Socrates “Ik denk dus ik besta”

Waarom? Omdat veelal het omgaan met verandering van omstandigheden, denken en doen een bedreiging lijkt voor de eigenveiligheid van het bestaan, geldende normen en waarden. Maar vooral aantasting van eigen MACHT. Aangenomen waarheden, of volgzaam zijn aan machtshebbers was en is nog steeds aan deze grote denkers niet besteed. Vernieuwing toestaan is nog steeds iets wat als stressvol en spannend wordt ervaren. In later tijd werden en worden nu nog steeds deze denkers en Visie-Wijszers juist geëerd, of gerehabiliteerd  om hun revolutionaire manier van denken, inzichten, en visies op omstandigheden en situaties. Dit komt omdat door tijd en omstandigheden, inzichten, aangenomen waarheden, normen en waarden aan verandering onderhevig zijn en zullen blijven. Door het verstrijken van tijd, nadenken, en angsten overwinnen verkrijgen wij inzichten  om verandering positief te gebruiken en in te zetten.

Vasthouden aan een waarheid gevormd door ons eigen verleden – onze opvoeding – en of scholing kan vaak leiden tot een tunnelvisie of werkt te beschermend. Dit geeft zeer weinig ruimte voor verandering en vorming van een andere waarheid dan de waarheid die je is voorgehouden, of jij je eigen hebt gemaakt.


Natuurlijk heeft het bestaan van ons collectief geheugen een nobel doel, Leren van elkaar en met elkaar, maar vooral verbroedering zonder oordeel, veroordeel of vervolging. Laat ons verleden vooral leermomenten voor het heden kunnen zijn, om de toekomst saamhorig en in heelheid in te kunnen richten. Waarin een ieder van ons de ruimte heeft, krijgt, en de ruimte geeft om zich zelf te kunnen zijn met respect voor wie een anders is. Zijn of haar denken, beweegredenen.

Wij kunnen het verleden niet veranderen door er geen aandacht aan te besteden, of het geweld aan te doen door schilderijen, afbeeldingen, gebruiksvoorwerpen te vernietigen. We kunnen het zeker niet veranderen door geen aandacht te besteden aan bij behorende Emoties en Gevoelens dit deze losmaken.  Het collectiefgeheugen van het verleden is immer(s) altijd aanwezig, net als het collectiefgeheugen van een toekomst. Echter is er een groot verschil te noteren: het collectiefgeheugen van het verleden is onuitwisbaar, onveranderbaar, wat je ook wilt vernietigen of wegstoppen. Hoeveel excuses er ook worden gemaakt. Het collectiefgeheugen van een toekomst is beïnvloedbaar, kneedbaar, en veranderbaar. Dit door middel van gebruik te maken van het collectiefgeheugen van het verleden in het NU. Oude moeilijkheden blijven hebben, of nieuwe mogelijkheden creëren, de keuze is relatief eenvoudig.


Het collectiefgeheugen heeft het vermogen om veranderingen in te zetten. Is alles bepalend positief, of negatief. Wat hang je aan, wat is voor jou voor nu een waarheid (geloof of overtuiging) waar is / zit het verzet? Je kunt niet ontkomen aan de soms ijzeren greep van het collectiefgeheugen.

Laat iemand maar eens deelgenoot worden van een radicaal andere denk- of zienswijze van iets wat duizenden jaren als geloof van de cq een waarheid wordt aangenomen. Veel verzet zal jouw ten deel gaan vallen. Veelal door onbegrip, angst ingegeven. Angst om een algemeen aangenomen waarheid anders te zien dan je geleerd hebt of geschreven is. Duidelijk te krijgen dat er geleefd is/wordt met een waarheid die ook anders kan zijn dan algemeen geleerd, of aangenomen.


Hoe diep geworteld zit het collectiefgeheugen in plaats, tijd, en omstandigheden?  Denk aan bezit van vuurwapens, geloofsovertuiging, oorlog, overheersing.

Actueel voetbal: collectiefgeheugen ONZE Orange leeuwen, samen als een. Verandert opslag als 010 tegen 020 moet spelen (naam van tegenstander wordt stilgezwegen) dan is voetbal letterlijk en figuurlijk OORLOG (note: tijd, plaats, omstandigheid) Waar ben je geboren, waar staat je wieg, waar groei je op, welke tijd, onder welke omstandigheden. Samen sturend en bepalend voor voeding van een collectiefgeheugen.

 

Onze voorouder geschiedenis draagt voor een substantieel deel bij aan onze gedragingen en onze gedachten. Onze interesses, passies, emoties , gevoelens. Je bent veel meer dan je enigszins kunt bevatten. Het is als een ijsberg, stukje is zichtbaar en herkenbaar, veel is er niet zichtbaar en meestal onherkenbaar onder de oppervlakte verborgen. Maar het is immer altijd latent aanwezig. Note: soms is het van grote noodzaak om je als een zwart schaap te gedragen binnen de kudde. Om je te kunnen ontworstelen aan sociaal wenselijk gedrag. Er is in dat geval maar een zwart schaap nodig om op te vallen, kleur te geven en verandering in te kunnen zien en zetten.


Het collectief geheugen van onze voorouders en onszelf zit geworteld in ons DNA

Vernieuwing her-kennis maken met ons zelf is niet makkelijk, eng zelfs. Toch gaan we ver weg opzoek om dichtbij ons zelf te kunnen komen. Tot het moment dat het te dichtbij komt, dan nemen we afstand, en vallen snel terug in oude gewoontes omdat dit veilig lijkt.

 

 

Kunnen we nog zonder het collectief geheugen.


Dit zal jij jezelf kunnen afvragen. Functioneert het met “Plaats-tijd-omgeving” naar behoren. Wordt het zoals bedoeld is, gebruikt om te leren, of gebruikt om te misbruiken voor macht en in controle houden van deze macht. Het collectief geheugen heeft zowel een groot bereik als haar beperkingen. Houd iets slapend, maakt iets wakker, laats iets sluimeren, of voortslepen. Er zijn veiligheden en onveiligheden. Heeft een creërend vermogen, interpretaties. Herbergt het verleden, het heden, is de createur van een toekomst. Is confronterend, nieuwsgierig, leervaardig en intelligent. Heeft het content voor positieve veranderingen voor hen die haar durven te leren kennen. Het collectief geheugen is continu in beweging en aan verandering onderhevig.


Als je echt stil kunt zijn kun je het collectief geheugen ervaren, beleven, en bevaren. Je kunt haar herinneringen tot je laten komen, haar energie voelen.

Het collectief geheugen bevat concepten, opvattingen, tradities, aangenomen waarheden. Gebruik het wel, het waar het voor bedoeld is. Waarom, omdat het meest creatieve en waardevolle bezit van de mensheid is.



door John de Ruijter 10 augustus 2024
Het Belang van een Mobiele Telefoonbeleid op Scholen Deze tekst is oorspronkelijk door mij geschreven in 2014 voor de ouderraad van het Han Fortmann – Trinitas College. Destijds werd de informatie wel ter kennisgeving aangenomen, maar helaas niet verder uitgewerkt of op waarde geschat. Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar hun aanwezigheid binnen schoolmuren zorgt vaak voor hoofdbrekens. Veel scholen worstelen met het implementeren van een effectief beleid rondom het gebruik van mobiele telefoons tijdens schooluren. Het ontbreken van een duidelijk beleid kan niet alleen de kwaliteit van het onderwijs schaden, maar ook de veiligheid van leerlingen en personeel in gevaar brengen. Waarom Mobiele Telefoons Verbieden tijdens de lesuren? Afleiding en Hoogsensitiviteit Veel leerlingen zijn gevoelig voor prikkels uit hun omgeving. Deze hoogsensitieve kinderen raken snel afgeleid door de aanwezigheid van mobiele telefoons, wat hun concentratie en opnamevermogen negatief beïnvloedt. Zonder dat ze het zelf doorhebben, kunnen ze prikkelbaar, afwezig of humeurig worden door verstoring van subtiele processen zoals 'zenden en ontvangen', die verstoord kunnen worden door de straling van mobiele apparaten. Gezondheidsrisico’s voor Jongeren Kinderen tot 16 jaar wordt afgeraden om mobiele telefoons te gebruiken, om de volgende redenen: De schedel van kinderen is dunner dan die van volwassenen, waardoor straling gemakkelijker en dieper in de hersenen kan doordringen. Het schedeldak is nog niet volledig volgroeid, wat de kans vergroot dat straling de celstructuren in de hersenen kan aantasten. Het hersenweefsel is nog in volle ontwikkeling, waardoor de hersenen extra kwetsbaar zijn. Privacy en Cyberpesten Het gebruik van mobiele telefoons tijdens lesuren kan leiden tot ernstige privacy problemen. Leerlingen kunnen zonder toestemming beeld- en geluidsopnames maken, die vervolgens snel kunnen worden verspreid via sociale media. Dit kan leiden tot situaties van cyberpesten, waarbij zowel medeleerlingen als docenten in benarde posities terecht kunnen komen. Fraude tijdens Proefwerken Het gebruik van mobiele telefoons tijdens toetsen en examens kan fraude in de hand werken, wat de eerlijkheid en integriteit van de toetsing in gevaar brengt. Afleiding Net zoals het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden wettelijk verboden is vanwege de afleiding, pleiten sommigen ervoor om telefoongebruik in het verkeer volledig te verbieden. De reden hiervoor is duidelijk: mobiele telefoons leiden te veel af van wat werkelijk belangrijk is, zowel op de weg als in de klas. Gelijke Toegang en Multitasking Als scholen besluiten om mobiele telefoons te integreren in de lessen, ontstaat het probleem van ongelijke toegang. Niet elke leerling heeft hetzelfde type toestel, data-abonnement of prepaid-tegoed. Bovendien blijkt uit onderzoek dat multitasking, zoals het tegelijkertijd gebruiken van een mobiele telefoon en aandachtig deelnemen aan de les, niet effectief is. Het verdeelt de aandacht en vermindert het waarnemingsvermogen aanzienlijk. Tunnelvisie en Manipulatie door Data Daarnaast is het belangrijk om aandacht te schenken aan het fenomeen van tunnelvisie dat zich kan ontwikkelen door overmatig gebruik van mobiele telefoons. De belevingswereld kan door het constant gebruik van mobiele telefoons beperkt worden, wat leidt tot een tunnelvisie waarin leerlingen minder openstaan voor hun omgeving. Dit kan resulteren in een verminderde benaderbaarheid en een sterke focus op slechts één aspect van de werkelijkheid, wat doet denken aan ‘’autisme’’. Bovendien moet er aandacht zijn voor het (mis)gebruik van verzamelde data om sturing te geven aan de manier waarop leerlingen denken. Dit ondermijnt niet alleen de autonomie van de leerlingen, maar kan ook leiden tot onbewuste beïnvloeding van hun denkpatronen en overtuigingen. De School als Plek van Concentratie en Leren Leerlingen en personeel die hun mobiele telefoon voornamelijk gebruiken voor niet-onderwijs gerelateerde activiteiten tijdens de lessen, zien school waarschijnlijk als een vervelende onderbreking van hun dagelijkse leven. Dit kan wijzen op een motivatieprobleem dat zowel door de leerlingen als door de schoolleiding serieus genomen moet worden. Het creëren van bewustzijn rondom het gebruik van mobiele telefoons in de schoolomgeving is net zo belangrijk als de bewustwording rondom roken en alcoholgebruik. Hoeveel onwetendheid heeft er niet plaatsgevonden voordat we tot echte bewustwording kwamen op die gebieden?
door John de Ruijter 5 april 2024
Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag jezelf af waardoor jij tot leven komt, en doe dat vervolgens. Want wat de wereld nodig heeft zijn mensen die tot leven zijn gekomen. Geniet van je dag en maak er iets onvergetelijks van. - Geef aan anderen wat jezelf wilt ontvangen – Nee, je bent geen slapjanus als je niet alles onder controle hebt. Vertel me alles, en daarna nog meer. Praat over angsten, zorgen, en minder vrolijke gedachten... Je krijgt er hoop voor terug. Soms is het een lastige opgave om met iemand te praten, maar het is zeker niet onmogelijk. Praat vandaag nog over je zorgen van morgen. Het is van essentieel belang als we een andere en nieuwe weg willen inslaan. Als je worstelt en vastloopt, draag je door te vertellen, alles te delen, nog meer te vertellen en nog meer te delen bij aan begrip en mogelijk een oplossing. Het kost inzet, tijd en energie om dingen te veranderen. Maar gewoon luisteren, vol aandacht en zonder oordeel is lastiger dan je denkt. Het is een opluchting als iemand tegen je zegt: "Vertel me alles", zonder dat deze zelf autobiografisch begint te vertellen. Je kunt vast personen in jouw eigen omgeving bedenken die bij elk onderwerp dat je begint na vijf minuten (als je gelukt hebt) al het gesprek overnemen met verhalen over henzelf. Het lijkt soms alsof hun eigen ego in het geding komt als ze niet kunnen bijdragen aan het gesprek vanuit hun eigen perspectief. Het is een kunst om echt te luisteren, en het kan een opgave zijn om echt te praten. Door de continue druk om altijd "aan" te staan lijkt dit steeds zeldzamer te worden. Alles wordt gedeeld via nietszeggende sociale mediaberichten. Maar echt iets vertellen lijkt steeds minder te gebeuren, ondanks wat we misschien denken door deze kanalen. Het enige wat we zien, is een opgepoetste buitenkant vol glamour & glitter, zonder echte inhoud. Zo ontstaat er een cultuur van totale oppervlakkigheid en leegte. Als mensheid, met een populatie van miljarden, moeten we NU echt aan de slag om dit te veranderen. We moeten de jongere generatie bewust maken van de ketens die sociale media om hen heen smeden, zodat ze niet totaal overgeleverd worden aan de willekeur van meningen die door anderen worden gefilterd en verspreid. Het is belangrijk om zelfredzaam te blijven, om te praten, te vertellen en vooral te luisteren. Niet papegaaien, maar blijven nadenken, en blijven onderzoeken naar waarheid, oorzaak en gevolg. Platformen zoals TikTok, Instagram, Facebook, ChatGPT, apps, mailtjes en zelfs LinkedIn dragen allemaal bij aan de oppervlakkigheid van de mensheid. Miljarden worden verdiend via deze platforms, terwijl miljarden gegevens worden verzameld, opgeslagen en verhandeld. Hoewel de basis niet slecht is, is het langzaamaan doorgeslagen naar negativiteit door de ‘’leeghoofdige’’ volgzaamheid aan wat ons voorgespiegeld wordt. Alles moet direct bereikbaar zijn met minimale inspanning, grote winsten zijn er te behalen, maar als het misgaat wordt er al snel naar anderen gewezen.  In onze hedendaagse maatschappij krijgen we steeds meer prikkels te verwerken, wat kan leiden tot overbelasting “dystrofie” van de hersenen en vertraging van processen in het zenuwstelsel. Deze overbelasting, mede veroorzaakt door alcoholgebruik en het gebruik van verdovende middelen, kan leiden tot emotionele stoornissen, onverklaarbare aandoeningen of zelfs chronische klachten. Helaas is er in de reguliere gezondheidszorg weinig aandacht voor het belang van holistische zorg (*1) en de energetische gezondheid (*2) van de mens. Vanuit een holistische benadering bekijken we gezondheid vanuit een breder perspectief, behandelen we zowel lichaam als geest, het heden en het verleden. Het kan in een vroeg stadium veel betekenen om overbelasting te voorkomen. Het geeft veel om over na te denken en te overpeinzen. Denk in het belang van het grotere geheel om iets blijvends te creëren en de kern van het collectief te blijven behartigen. Het wordt tijd dat we onze ogen openen voor het belang van een optimale lichamelijke en emotionele gezondheid, het middel om iets blijvends te bereiken voor nu en in de toekomst. Dan is succes blijvend verzekerd. *1 Een holistische benadering betekent simpelweg dat we het leven en situaties op een breder niveau bekijken. Het draait om het behouden van een gezonde balans in energie voor een goed gevoel van welzijn. Hierbij kijken we naar alle aspecten van het menselijk welzijn: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. We geloven dat al deze aspecten met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Dus in plaats van alleen naar symptomen of problemen te kijken, proberen we ook de diepere oorzaken en patronen te begrijpen. Het doel is niet alleen om oppervlakkige problemen aan te pakken, maar ook om de persoon te helpen groeien en inzicht te geven in hun situatie. Je kunt een mens als een holistisch geheel zien, net zoals je een object vanuit verschillende hoeken en perspectieven kunt bekijken. Het interessante aan deze benadering is dat het ons verschillende beelden van dezelfde persoon kan tonen, afhankelijk van hoe we ernaar kijken. *2 Een energetische benadering houdt in dat we het menselijk lichaam beschouwen als meer dan alleen een fysiek organisme. We erkennen dat er ook energieën in ons lichaam zijn die invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn, zowel lichamelijk als mentaal. Wanneer deze energiestromen geblokkeerd raken, kan dit leiden tot allerlei klachten. Om deze blokkades op te lossen, is het belangrijk om het energie-evenwicht te herstellen en te zorgen voor een harmonieuze stroom van energie door ons lichaam. Door te focussen op het balanceren van deze energieën, streven we naar een optimale gezondheid en harmonie van lichaam, geest en ziel. Visiewijszer Anders kijken - Anders Denken - Richting bepalen
Meer posts