Vragen stellen ons instaat om de wereld waarin wij leven groter en interessanter te maken
De achterliggende periode heb ik tijd voor mijzelf gereserveerd en deze tijd benut om mijzelf eens een paar oprechte vragen te stellen. Eén daarvan was “Waarom heb ik en zijn er zoveel vragen, en hoe kom ik aan de bijbehorende antwoorden? Een volgende vraag was “Waarom schrijf ik een blog?”. Ik ben hier eens goed voor gaan zitten en mijzelf uitgedaagd om hier eens mee aan het werk te gaan. Ik heb ruim de tijd genomen om na te denken om bijbehorende antwoorden te vinden, deze te exploreren en met jullie te delen.
Van jongs af aan pas ik al niet in het systeem. Waarom niet? Omdat ik al vrij jong bewust en onbewust vragen stelde en mijzelf oprecht zaken afvroeg waar mijn omgeving (lees het systeem) geen antwoord op had of raad mee wist. Ons wordt al van jongs af aan geleerd volgzaam te zijn aan het/of een systeem, niet meer zelf na te denken, geen vragen te stellen, en zeker geen antwoorden te vinden die zich “Out of the box” bevinden. Het antwoord wat ik kreeg op de eerste vraag zal ik hieronder met jullie delen.
Vragen stellen ons instaat om de wereld waarin wij leven groter en interessanter te maken, hebben geen begrenzing, en zijn hierdoor niet gebonden aan tijd of locatie. De antwoorden die je verwerft stellen ons instaat om een volgende vraag te stellen, en hierdoor een visie te ontwikkelen, wijszer te worden, te groeien als mens, moeilijkheden te overwinnen, en mogelijkheden te zien en te creëren. En dan gaan bij mij de raderen draaien, komt alles in een stroomversnelling en komen de vragen en antwoorden als vanzelf (zo lijkt het althans). Dan moet ik iets gestructureerd gaan be- en omschrijven in voor de geïnteresseerde lezer begrijpelijke taal. En dat is nog niet makkelijk dat kan ik je verzekeren. Maar dat weerhoud mij er niet van om deze uitdaging aan te gaan.
Vraag en antwoord zijn een leerproces. Veel mensen hebben vragen zonder de ware betekenis van de vraag te her-kennen, terwijl het zo belangrijk is om juist met de verworven antwoorden te spelen. Het is een dynamisch stimulerend systeem. Het vormt een geheel en zet aan tot actie. Zo lang als de mensheid het vermogen heeft gehad om vragen te stellen zijn deze dienstbaar geweest aan de ontwikkeling van de mensheid in het algemeen. Vragen zijn een onuitputtelijke en veelzijdige bron voor inspiratie, inzicht, verandering en mogelijkheden. Fysiek, mentaal en spiritueel.
Een vraag stel je niet zomaar vanuit het niets, deze heeft je iets te vertellen. Een vraag stellen staat voor onderzoek, ontvankelijkheid, verrijking, verandering, vernieuwing, en reflectie. Is representatief aan een verleden in beweging. Een antwoord krijg je niet zomaar vanuit het niets, een antwoord staat voor reflectie, verantwoordelijkheid, verantwoording nemen voor wie jij bent, wat je doet en hoe je hier toegekomen bent. Ben je te veel gefocust op de uitkomst kan en zal het in eerste instantie zelfs weerstand en onbegrip op kunnen roepen omdat het revolutionair anders is dan het geaccepteerde. Een antwoord vraagt oprechte om aandacht van die gene die de vraag heeft gesteld. Is representatief aan een toekomst in beweging.
Het stellen van vragen is leerzaam en kan je helpen om oude patronen te herkennen, deze te doorbreken, vernieuwing en verandering ingang te zetten. Het zorgt ervoor dat dromen een werkelijkheid worden, en dat het leven interessanter en intenser wordt. Vraag en antwoord zorgen voor feedback, het ‘’Hoe - Wat – Waarom’’.
Vraag jezelf maar eens het volgende af; Wil ik steeds de zelfde vragen blijven stellen en dezelfde bijbehorende antwoorden blijven krijgen? Of neem ik de uitnodiging van de antwoorden aan en ga ik op onderzoek uit en doorbreek hierdoor de weerstand en het onbegrip vanuit verleden. Ben ik hierdoor of juist daardoor in staat de volgende keer andere vragen met verrassend andere antwoorden dan voordien het geval is geweest te stelen. Een duidelijke vraag lijkt mij zo, met een duidelijk antwoord. Het is de realiteit die je bevrijd, het is de leugen die je geketend en gevangen blijft houden.
Het leven is zelfkennis. Nadenken over vraag en antwoord, oorzaak en gevolg. Wijsheid, kennis en wetenschap hebben hun oorsprong bij een vraag en antwoord. De vragen die er zijn en gaande weg het leven ontstaan vragen om aandacht en onderzoek, dat is zeker. Zonder vragen zal er geen verandering van inzicht of vooruitgang mogelijk zijn. Slechts een totale leegte zal er overblijven. Het spel van vraag en antwoord is een dynamisch systeem, zet aan tot actie en vormen een onlosmakelijk geheel, stimuleert om gedane zaken te begrijpen en te verwerken. Heeft of geeft een vraag niet het antwoord welke jezelf al op voorhand had bedacht? Geef dan niet het antwoord de schuld maar onderzoek of er oude patronen meespelen. Of je wel een juiste vraag hebt gesteld en openstaat voor de eerlijkheid van het antwoord of de brenger van het antwoord. Het stellen van een vraag alleen al is een kunst op zich. Het omgaan met het antwoord vergt oefening en geduld met grove en fijne lijnen.
Wees bereid om actief deel te nemen, je eigen vragen te creëren, verantwoordelijkheid te nemen voor de antwoorden. Leer er naar te kijken met andere ogen, en jezelf steeds weer te verbazen over de vele schoonheden die een vraag in zich meedraagt.
Als je geen vragen hebt dien je alleen je omgeving en niet jezelf. Hoe zou het leven er uitzien zonder vragen? Hoe ga jij het leven en de toekomst dan vorm geven? Welke visie kun je dan ontwikkelen? Hoe kun je dan wijszer worden? Durf eerlijke en oprechte vragen te stellen aan je partner, ouders, broer, zus, collega of wie dan ook. Maar stel vooral vragen aan jezelf, eerlijk en oprecht. Je zult verbaasd zijn over de antwoorden en inzichten die je zult ontvangt.
En nu vraag twee. Weet je nog aan het begin van deze blog heb ik mijzelf de vraag gesteld “Waarom schrijf ik een blog”? Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk. Ik schrijf mijn blogs om mijn vraag, antwoord en kennis te delen en over te dragen. Om al doende vraag en antwoord bij elkaar te brengen. Ik hoop oprecht hierdoor de geïnteresseerde lezers antwoorden op vragen te geven of misschien zelfs wel over een drempel heen te helpen. Om anders over zaken na te durven/gaan denken om zodoende hun horizon te kunnen verbreden en veranderingen in te zetten. Deze te omarmen, het verschil te durven maken tussen heden, verleden en toekomst. Deze kennisoverdracht maakt dat wij ruimte creëren voor vernieuwing en verandering bij jezelf en voor een ander.
Vragen zijn als ‘’Dust in the wind’’ net als de antwoorden, soms ongrijpbaar toch altijd aanwezig.
Succes met het stellen van jou vragen en het vinden van bijbehorende antwoorden.
John de Ruijter

